srijeda, 30.04.2008.

Serijske ubojice u svijetu filma, stripa i književnosti... (II dio)

Evo i drugog dijela poretka ove top liste o serijskim ubojicama u svijetu zabave...

29) Carnage (Cletus Kasady)

Photobucket

Stvoritelji: David Michelinie / Mark Bagley
Prva pojava: The Amazing Spider-Man #361
- uz Venoma možda i najveći neprijatelj Čovjeka Pauka. Nastao spajanjem simbiota Venoma sa okorjelim serijskim ubojicom po imenu Cletus Kasady. Za razliku od Venoma Carnage je savršeniji simbiot zbog toga što je sa Cletusom povezan na krvnoj bazi (taj organizam iz svemira je takoreći dio Cletusa).
Koliki je Cletus psihopata i ubojica dovoljno govori da je rađen prema Batmanovu Jokeru (ne treba govoriti da je sto puta luđi kao crveni živi kostim; uz to se borio rame uz rame s Jokerom protiv Batmana i Spidermana u epizodi "Spider-Man And Batman"). Carnage je po fizičkim preformansama jači i od Spidermana i Venoma zajedno. Serijal od čak 14 epizoda pod naslovom "Maximum Carnage" gdje je Carnage okupio ekipu najvećih manijaka - Shriek, Demogoblin, Carrion, Doppelganger sa kojima je širio doslovno pokolj ulicama New Yorka (dugo u Marvelu nisam vidio toliko ubijenih ljudi), gdje se Carnage pretvorio iz serijskog ubojice u 'spree killera' ili masovnog ubojicu. Na rep su im jedva stali - Spider-Man, Venom, Captain America, Black Cat, Nightwatch, Cloak & Dagger, Iron Fist, Deathlok, Morbius i Firestar.
Carnage nema osjećaj za čast, moral ili suosjećanje. no što on voli jesti samo ubijanje.


28) Sweeney Todd (Johnny Depp) iz filma "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" (2007)

Photobucket

- brijač koji svoje žrtve prikolje i potom njihove ostatke pretvara u mesne pite (sličnih slučajeva je u Kini bilo na početku 20-tog stoljeća), a sve u jedinstvenoj interpretaciji Johnnya Deppa što ćeš bolje...


27) Joseph Ambrose Hilditch (Bob Hoskins) iz filma "Felicia's Journey" (1999)


Photobucket

- Bob Hoskins je oduvijek bio jako dobar karakterni glumac (bez obzira što je imao gaže u nekim jako lošim filmovima) i uloga serijskog ubojice Hilditcha to vjerno pokazuje i dokazuje. Lik koji glumi je odglumio perfektno, tako da na početku sažaljevate i suosjećate sa njim, a onda vas šokira kad se otkrije da je on ubojica svih onih 'izgubljenih djevojaka'. Najzanimljiviji je taj njegov psihološki profil koji se vuče kroz cijeli film... Definitvno serijski ubojica od kojeg vas podilazi jeza dok se grabežljivo vrti oko jadne Felicije.


26) Patrick Baetman (Christian Bale) iz filma "American Psycho" (2000)

Photobucket

- odmah moram reći da mi Patrick kao lik nikada nije prirastao srcu, ali zato mi se jako jako svidjela gluma Christiana Balea. Odličan prikaz psihe i izopačensti mladog yupieea koji ubija ljude zbog minornih razloga (dosađuju mu, ljubomoran je na njih ili jednostavno iz seksualno-perveznog zadovoljstva) no, najbolji je način na koji Bale to prikazuje, te način na koji upada u psihoze istovjetne onima koje se mogu vidjeti u strip negativcu Jokeru. Inače u knjizi je lik malo bolje objašnjen.
Ovaj je serijski ubojica manijak najvećeg kalibra i bolje mu se ne zamjeriti, jer bi se lako sjekira mogla naći u vašoj lubanji, pa iako je on u svojem najboljem Armani odjelu...


25) Dr. Philip K. Decker (David Cronenberg) iz filma "Nightbreed" (1990)

Photobucket

- najbolji lik u ovom filmu redatelja i prvenstveno horor pisca Clivea Bakera. Iako nije detaljnije karakteriziran (to ide na dušu Bakeru koji je ujedno i scenarist) Dr. Decker je jedan od malobrojnih serijskih ubojica koji ostane u pamćenju dugo vremena nakon što se film pogledao (i unatoč mističnim bićima koje se u filmu pojavljuju).
Ne znam zašto ali većina filmskih serijskih ubojica imaju nekakvu doktorsku diplomu. Dio za pamćnje lika Dr. Deckera (psihopata psihologa) jest njegova jeziva, ali jednostavna maska... Eto ni psihijatri više nisu bili što jesu.


24) Dr. Robert Elliott/ Bobbi (Michael Caine) iz filma "Dressed to Kill" (1980)

Photobucket

- Michael Caine kao transeksualac serijski ubojica, a uz to je priznati NY psihijatar (eto još jedan...jel to ima kakvu poruku?). Iako se čini kao da nije zaslužio se naći na ovoj listi Dr. Elliott je ipak morao upasti baš zbog tog načina pristupu lika, jer do tog doba to je još bila tabu tema (kao i "Cruising" (1980) W. Friedkina, koji je imao sličnu radnju). A jeben mu vidjeti Caina kao jednog od najneobičnijih serijskih ubojica je uvijek praznik za oči.


23) Azazel iz filma "Fallen" (1998)

Photobucket

- demon iz židovske mitologije; biće sposobno zaposjedati kako ljudska tijela tako i životinjska. Iako ga nikada ne vidimo (gornja slika je jedan od njegovih mnogih prikaza) kroz cijeli film se proteže njegova demonska prisutnost, koju lovu Denzel Washington. Sličan entitet je i Killer Bob iz serije "Twin Peaks".
Najeziviji je kad pjeva svoju omiljenu pjesmu "Time is on my Side" od Rolling Stonesa. Kad ne ubija ljude voli pojesti Kellogg's Corn Flakes i strast mu je kuglanje...ah da bez obzira na domaćina koji je možda i dešnjak on je uvijek ljevoruk....


22) Firefly family iz filmova "House of 1000 Corpses" (2003) i "The Devil's Rejects" (2005)

Photobucket

- iako više čistokrvne ubojice kao recimo Mickey i Mallory Knox iz "Natural Born Killers" (1994) (koji su opet lošija kopija Kita i Holly filma "Badlands" (1973)) ili legendarnog dijaboličnog velečasnog Harrya Powella (prejebeni Robert Mitchum) i banditi nisam a da ne spomenem ovu psihopatsku obitelj koja je i prvom filmu djelovala kao banda serijskih ubojica, ali opet jako loša (iako mnogo pametnija) verzija klana Sawyer iz TCM-a. Moj favorit je Captain Spaulding (čiko u sredini) zbog svog humora i načina obraćanja svojim sugovornicima.


21) Jame "Buffalo Bill" Gumb (Ted Levine) iz filma "The Silence of the Lambs" (1991)

Photobucket

- lik nastao mješanjem najgorih stvarnih serijskih ubojica - Ed Gein (pravio 'odjela' od ljudske kože), Ted Bundy (kidnapirao žene glumeći ozljeđena čovjeka) i Gary Heidnik (žrtve žene koristio kao seksualne robinje).
Kako je Lecter rekao za Billa: "- "Billy was not born a criminal, but made one by years of systematic abuse." Teški sociopat kojeg nije dobro imati za susjeda...


20) John Reginald Christie (Richard Attenborough) iz filma "10 Rillington Place" (1971)

Photobucket

- lik rađen prema stvarnom ozloglašenom engleskom serijskom uboijici Johnu Reginald Hallidaya Christieu. Richarda Attenborougha većina pamti kao odličnog redatelja (Gandhi, Chaplin ili Magic) ili kao onog slatkog starca koji je klonirao embrije dinosaura u Jurskom Parku.
Ipak, iako odličan redatelj Richard je i sjajan glumac, a to dokazuje ovom svojom najboljom ulogom. Malo je glumaca koji mogu ovako ozbiljno i jezovito potretirati serijskog ubojicu običnog lica.


19) Henry (Michael Rooker) iz filma "Henry: Portrait of a Serial Killer" (1986)

Photobucket

- još jedan filmski serijski ubojica baziran prema stvarnoj osobi - Henryu Lee Lucasu (najozloglašeniji američki serijski ubojica sa preko 100 ubojstava, dok se čak govori i o nevjerojatnoj brojci od čak 3 000 ubijenih). Michael Rooker je sjajni karakterni glumac kojeg Hollywood teško podcijenjuje dajući mu uvijek iste stereotipne uloge policajaca/detektiva. Koliko je dobar glumac i koliko nama gledateljima može pružiti svojim glumačkim talentom pokazuje u ovom filmu na najbolji način, jer mu je gluma bez omaške. Njegova najbolja uloga do sada. Snažan i sirov (baš kao i cijeli film).


18) Stranac (Philippe Nahon) iz filma "Haute tension" (2003)

Photobucket

- teško mi je reći bilo što za ovaj film u strahu da ne otkrijem sadržaj samog filma, jer bi to pokvarilo gledanje onima koji ga nisu imali još prilike gledati. Ali oni koji su gledali film znat će na koga se odnosi i tko je zapravo Stranac (zanemarimo onu jednu rupu u scenariju). Odlično odglumljeno, ali još bolji je prikaz psihe ubojice na neočekivani način (sličnim pitanjem se bavi i film "Identity" (2003))....

17) The Scorpio Killer / Charles Christopher Davis (Andrew Jordt Robinson) iz filma "Dirty Harry" (1971)

Photobucket

- najezovitiji serijski ubojica u nekom akcionom filmu. Andrew je ovdje dao sve od sebe, te odglumio lik kako treba i spada, pa tako uz Prljavog Harrya pamtimo i njega (i to jako dobro). Baziran na pravom serijskom ubojici koji nikada nije uhvaćen - Zodiacu, koji je kasnih 60-tih djelovao tako da je ubio 5 ljudi i dvoje ranio.
Inače ironije radi Andrew je pacifista koji prezire oružje. Koliki je psihopata i manijak dovoljno govori i rečenica upućena Harryu Callahanu (kojeg je uzgred izmlatio ko vola u kupusu):
"- No, don't pass out on me now cop! No, no, no, no, no. Do we understand each other? I said do we understand each other? Listen up cop, I changed my mind. I'm going to kill the girl after all, I just wanted you to know that. "


16) Dr. Anton Phibes (Vincent Price) iz filma "The Abominable Dr. Phibes" (1971) i "Dr. Phibes Rises Again" (1972)

Photobucket
Photobucket

- kako vidimo genijalni Dr. Phibes je znanstvenik, orguljaš, doktor (dva doktorata) ima dva lica, a sve zbog automobilske nesreće koju je preživio (u kojoj mu je žena poginula). Genij dobro isplaniranih ubojstava, koje na najneobičnije načine izvršava, ali uvijek učinkovito. Jedan od likova Vincenta Pricea koji odmah zavolimo iako je čistokrvni negativac, kojeg je loša sudbina izludjela i odvela na krivi put.
Za glumu mogu samo reći Vincent Price, a oni koji znaju njegov jako velik opus znaju o čemu pričam (inače legenda horor filma je opet kultno odglumila još jedan jako pamtljiv lik)... Tko nije gledao filmove sram ga bilo.

Zadnji dio sutra...

02:34 • Komentari ( 3 ) • Print#

<< Arhiva >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.