subota, 06.03.2010.

Zona Mrtvih (2009)

Zone of the Dead (2009)

Photobucket

Produkcija: Talking Wolf Productions / Trees Pictures / PFI Studios / ABS Production / Viktorija film / Passworld
Global Media / Produzione Straordinaria
Redatelji: Milan Konjević i Milan Todorović
Scenarij: Milan Konjević
Priča: Vukota Brajović i Milan Todorović
Maska i spec. efekti: Miroslav Lakobrija
Muzika: Stefano Caprioli


Uloge:
Ken Foree (Ag. Mortimer Reyes)....................Kristina Klebe (Ag. Mina Milius)
Emilio Roso (Zatvorenik).................................Miodrag Krstović (Insp. Dragan Belić)
Vukota Brajović (Armageddon).......................Steve Agnew (Profesor)


Film je izašao u kina 22. 02. 2009 godine
Trajanje: 97 minuta
Budžet: oko 1,6 mlijuna $
Zarada: 24 000 Eura (ovo se odnosi na zaradu u Srbiji u samo 5 dana)
Foršpan filma...
Službena stranica filma

Photobucket

SADRŽAJ:
"- Agenti Interpola Reyes i Milius sprovode opasnog zatvorenika kroz Pančevo baš kada u to vrijeme u gradu izbije kemijski incident koji stanovnike pretvara u zombije. Nastaje borba za život u kojem se malobrojni preživjeli nastoje dokopati luke, gdje bi pomoću broda pobjegli iz područja preplavljenim mnogobrojnim živim leševima, čiji je broj svakim satom sve veći."

Photobucket

RECENZIJA:
- Nakon više od godinu dana napokon imamo prilike vidjeti prvi ex-Jugoslavenskih zombi film. Naravno da će Srbi biti prvi sa mudima i hrabrošću, koji će se upustiti u ovakvu vrst projekta (skidam im kapu).
Mogu reći da sam od gušta pogledao film (vrijedno je spomenuti da sam mu dao ogromnu prednost nad "The Descent part 2" i "The Forth Kind") i stekao sam sljedeće dojmove:


Što valja kod filma:
- ovo je prvi zombi film na području ex-Juge
- Ken Foree glumi jednu od glavnih uloga
- odlična šminka i maska i spec. efekti
- ugođaj i muzika, dijalozi
- scenografija i prvi službeni plakat (pogledaj prvu fotku gore)
- jedan od boljih horor (zombi) filmova u kojem ne engleski glumci govore engleskim jezikom


Što ne valja kod filma:
- odluka da se ne govori srpskim nego engleskim jezikom
- kamera u dosta akcijskih sekvenci
- nedorečen scenarij i neki klišej likovi
- omot DVD-a za englesko govorno područje (predječije i nezanimljivo, loših filmova sa skoro istim omotim ima mnogo, te gledatelju daje lošu reklamu; sto puta je bolji prvi službeni poster gdje vidimo i Kena Foreeja)
- špica filma (trasherski font)
- Godzilla urlikanje jednog od glavnih zombija (zombi sa gas maskom)

Photobucket

O filmu:
- Mogu reći da sam napravio ispravnu odluku što mi je ovaj film bio prvi izbor u maratonu. Kao velikom ljubitelju filmova o zombijima važna mi je stvar da film iako ima mali budžet bude na svoj način prihvatljiv. Ovaj uvijet film ispunjava u potpunosti, pa tako izgleda bolje nego neki drugi filmovi sličnog (kao recimo jako dobar The Zombie Diaries, 2006 ili slabi australski "Undead", 2003) ili čak i većeg budžeta (razočarvajući "Diary of the Dead", 2007). Što je još važnije film ima odličnu šminku i specijalne efekte koje je radio mladi srpski FX meštar Miroslav Lakobrija (sad vidim zašto ga zovu srpski Savini) čiji su efekti na visokom nivou (recimo slični efektima koje smo vidjeli u "Dead Next Door", 1989) i koji su svakako najbolji aspekt filma. Ovdje stvarno zombiji izgledaju kao zombiji a kidanje crijeva i ruku je realno, a još kad vidimo da se film ne libi pokazati i čak više od 25-30 zombija na jednom mjestu onda to sve govori koliko se ulagalo u realnost.

Gledajući film redateljski dvojac Konjević - Todorović je odradio solidan posao, no daleko od toga da tu baš sve štima i da ide po špagi. Njih dvojica nisu kalibar redatelja poput Balagueróa i Plaze (redatelji oba REC-a), no imaju njuh za horor što se vidi po dobro ugođenoj atmosferi koja je vdiljivo dobra kroz cijeli film (kad bi se samo gledalo na atmosferu onda bih je prije usporedio po bliskosti sa ugođajem i atmosferom odličnog "The Living Dead at the Manchester Morgue" (1974), nego sa recimo Romerovim zombi filmovima).

Photobucket

Sam film ima dvije boljke koje su me najviše smetale:
kamera - koja je jako nestabilna u većini trenutaka kad zombiji krenu, tako da gledatelj jedva prati te scene a da mu ne dođe muka. Srećom po nas takvih stvari nema baš u svakoj sceni (jer da ih ima film bi ispao jako loš). Moram reći da je kameran Steve Brooke Smith skoro uništio uživanje u gledanju filma svojim načinom snimanja ala "24" (ne znam što je to danas, ali zar ta serija i slične moraju biti baš svima uzor? ja ipak više volim kad je kadar miran, a ne da se kamera ljulja kao da je na brodu koji plovi oko rta Horn).
Bilo je bespotrebno tako snimati, ako se je željelo zakamuflirati zombi lica i efekte, jer to je bilo sasvim nepotrebno (svatko tko je imalo gledao horor filmove to bi trebao znati). Miroslav je odradio svoj posao jako profesionalno i po mom mišljenju iznad kvalitete koju mu je budžet dopuštao i šteta da nismo te efekte i maske gledali u stabilnijem pogledu kamere.
srbijanski engleski - prvo ću reći da nije toliko loš, jer sam gledao mnogo gore filmove sa lošim engleskim, ali ipak po mom mišljenju su se trebali filmaši odlučiti da svi srpski glumci govore svojim jezikom (meni bi film onda još realnije izgledao). Shvaćam da su producenti (među njima bili i sami redatelji) željeli tom odlukom da se svide američko-britanskom tržištu i to stoji (jebeš ga ako film ima dobru prođu na DVD renti, imaš prilike da snimiš još jedan horor film...tako to ide danas), ali kad se vidi kako noviji odlični horori s neengleskog govornog područja (francuzi i španjolci prvenstveno) prolaze u SAD-u i UK-u postoji ta žal da su se i Srbi mogli predstaviti filmom na svom jeziku.

Photobucket

Scenarij i sama priča su pod utjecajem ranih filmova Johna Carpentera i Georgea A. Romera. Tako bi film lako mogli opisati kao "Assault on Precinct 13" (1976) susreće "Dawn i Day of the Dead". To se vidi da gl. likovi na početku premještaju 'opasnog' neimenovanog zatvorenika iz običnog u sigurniji zatvor i sve to u ugođaju na dva spomenuta Romerova filma (mnoge se scene prepoznaju, no vrlo su simpatično ukomponirane u film tako da imaju neku vrst originalnosti iako su one očigledne posvete, a ne krađe).
Film čak ide dalje pa neke omanje djelove drugih uspiješnih filmova imamo također vidjeti u već spomenutoj posveti ("Planet Terror" scena puštanja plina, zombiji bliži po krvožednosti 'zaraženima' iz "28 Days/Weeks Later"...i sl.). Za ovakvu vrstu filma dijalozi su prihvatljivi i nisu trivijalni, no tu i tamo imamo trash element (to se najbolje vidi na kraju filma...kad vidimo zatvorenika sa katanom). Scenarij je trebao biti dorađeniji u svojoj radnji i nekim scenama (recimo da je loše izveden taj dio kad ženska počne histerizirati i onda napravi ono što inače takvi likovi u hororima naprave ili ona scena kad zombiji prodiru kroz razvaljena/zabarikidirana vrata i zatvorenik bez ikakvog razloga poleti zrakom u John Woo stilu i ispuca sav žaržer u njih, pa iako su svi već na sigurnom i niko nije u opasnosti...ali jebeš ga važno je da je on to herojski napravio i da scena izgleda akcijski dobro; urlik gl. zombija neću ni komentirati, jer je film mogao i bez Godzlla glasanja).

Photobucket

Mjuza u filmu je konstantno odlična i primjerena određenim scenama. Likovi su dobri i što je najvažnije nisu odbojni kao u nekim drugim zombi filmovima (čak je i Kristina Klebe prihvatljiva u svojoj glumi, tako da ne znam zašto se većina negativno odnosi na njenu prezentaciju agentice Millius).
Volio bih da je ipak izbačen onaj Tarantinovski ugođaj vrlo blizak i trash filmovima (opet ta scena na kraju zatvorenika i njegove katane), ali što ćeš neki to vole pa sam mišljenja da je to ipak prihvatljivo, jer gdje ćeš sve apetite zadovoljiti. Jako velika stvar je bila aganžiranje Kena Foreeja (još jedna jaka podveznica sa Romerovom Zorom) koji je stvarno zvijezda filma i to ne samo zbog svog horor glumačkog statusa i staža. Ovo da se zna nije njegova najbolja uloga, no svakako je zanimljiva (nema preglumljivanja) i baš primjerena filmu (tip se baš uklopio). Ostali glumci su odradili svoj posao konkretno ovakvoj vrsti filma, te ih gledatelj vrlo brzo upozna i prihvati kao likove filmske radnje.
Za kraj bih rekao da je ovo najbolji niskobudžetni zombi film koji je do sada snimljen (stvarno je potukao sve svoje rođake, a mogu reći da sam ih stvarno mnogo pogledao) i kad mladi redatelji uspiju srediti kameru, doraditi malo priču i obogatiti scenarij kojim žešćim/smislenijim/zanimljivijim dijalogom i scenom onda će drugi dio biti još bolji (iskreno se nadam da će doći do realizacije dvojke).
Lakobriji dajte malo više budžeta i efekti će biti još više zadivljujući. Ovo je dobar zombi film i preporučam njegovo gledanje (a mi Hrvati snimimo sljedeći horor film tek za kojih sto godina)...



THE SCENA:
- kad auto udari u zombija (prava BU scena)
- saobračajna kad se automobil preokrene
- živa otkinuta glava u podrumu (Miroslave you done fine job here)
- pokolj zombija na kraju (2 naj scena koju sam vidio, odmah iza "BrainDeada")

Photobucket

22:20 • Komentari ( 1 ) • Print#

<< Arhiva >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.