subota, 18.04.2009.

Resident Evil (2002)

Photobucket

Produkcija: Constantin Film Produktion / Davis-Films / Impact Pictures / New Legacy
Redatelj i scenarist: Paul W.S. Anderson
Vizualni efekti: Computer Film Company (nadglednik Richard Yuricich)
Specijalni efekti: Die Nefzer GmBh (nadglednik Gerd Fuechter)
Šminka: Animated Extras International & Hacco Von Hugo


Uloge:
Milla Jovovich (Alice).......................Michelle Rodriguez (Rain Ocampo)
Eric Mabius (Matt Addison)..............James Purefoy (Spence Parks)
Martin Crewes (Chad Kaplan)...........Colin Salmon (One)


Film je izašao u kina 15. ožujka, 2002 godine
Trajanje: 100 minuta
Budžet: 32 milijuna $
Zarada: 101 855 000 $ (Svijetska zarada); samo SAD - 40,119,700 $
Zarada prvog vikenda: 17 707 106 $
Foršpan filma...
Nagrade:
2003 godina - zaradio nominaciju za nagradu Saturn u kategoriji najboljeg horor filma i najbolje glumice (M. Jovovich), te isto tako bio nominiran za "German Camera Award" u kategoriji izvanredne montaže (Alexander Berner)
2004 godina - nominacija za nagradu "Golden Trailer"


Photobucket Alice se budi

SADRŽAJ:
"- U podzemnom tajnom laboratoriju po imenu "Košnica" nepoznati lopov krade zbirku virusa i antivirusnih seruma, te na kraju namjerno oslobađa eksperimentalni smrtonosni T - virus i sa njim zarazi svo osoblje kompleksa, koje ubrzo zbog sigurosnih razloga plinom halonom ubija kompjuter zvan "Crvena Kraljica". Vlasnik "Košnice" moćna korporacija "Umbrella" šalje malu grupicu specijalaca da izvidi stvar. Dotle, u sigurnoj kući iznad "Košnice" u kupaonici se budi djevojka po imenu Alice, koja pati od amnezije.
Dok se ona pokušava prisjetiti tko je susreće policajca po imenu Matt baš u trenutku kad specijalci provaljuju u kuću. Tu saznajemo da je Alice u stvari jedan od čuvara ulaza u "Košnicu" a da je Matt policajac, pa je tim specijalaca primoran povesti ih sa sobom u tajni laboratorij. A tamo...tamo Alice i društvo čeka grdno iznenađenje, jer je svo osoblje pretvoreno u zombije. No, mesa žedni leševi su najmanji problem, jer u mračnim kutcima odjela za genetičko istraživanje vreba mnogo opasnije biće nego što su to mnogobrojni zombiji...biće nastalo genetičkom manipulacijom kojeg svi znaju po imenu - The Licker."



Photobucket jedan od žešćih zombija

RECENZIJA:
- kad ste veliki ljubitelj horor žanra u svim mogućim formatima onda nema ništa bolje nego kad filmaši odluče snimiti film po jednoj od najboljih horor igara koje ste igrali. Takva je stvar i sa prvim Resident Evil filmom.
Prvi put kad sam čuo da sa se kreće u snimanje RE filma i da je kao redatelj odabran nitko drugi nego George A. Romero tzv. tata zombi žanra (ujedno zahvaljujući baš njegovoj Dead trilogiji RE serijal ima zahvaliti na svojoj popularnosti) bio sam oduševljen, no isto tako sam bio u šoku kad su ga producenti (točnije producent Bernd Eichinger) razriješili dužnosti nakon što su pročitali njegov scenarij, a koji je prema njima bio prekrvav za pop corn publiku.
Redateljsku zamjenu su vrlo brzo pronašli u mladom i svakako talentiranom Paulu W.S. Andersonu (odlični "Event Horizon" (1997) i isto tako dobar no poprilično neshvaćeni akcijski znanstveno fantastični "Soldier",1998) čiji je film "Mortal Kombat" (1995) i dan danas smatran najboljim snimljenim filmom prema nekoj video igrici. Moje ushićenje je opet bilo na zavidnoj razini i evo mojih dojmova o filmu koji se nisu promjenili još od 2002 godine:



Što valja kod filma:
- Mila Jovovich kao Alice je glavni adut
- zombiji su odlično napravljeni, a mješavina CGI-a i šminke je dobro uklopljena jedno sa drugim
- pojava dobermana zombija i čudovišta The Lickera (prvi put viđen u videoigrici RE 2), te njihovo predstavljanje u filmu napravljeno na onaj način koji mene kao velikog ljubitelja dotične videoigrice sasvim zadovoljava
- fenomenalna kompozicija šok rokera Marilyn Manson znana samo kao "Resident Evil Main Theme"
- prva pojava zombija (zombi sa sjekirom, žena zombi u sobi punoj vode...)
- kraj filma ima jedno od najboljih scena u horor povijesti
- hvata par istinskih RE ugođaja iz igre


Photobucket The Licker upravo mutira u još veću beštiju


Što ne valja kod filma:
- Michelle Rodriguez se preglumljuje i to je jedan od najvećih minusa Andersenovog hororca
- premalo RE ugođaja iz igre
- pošto je ovo ipak zombi film trebao je imati više krvavih scena, jer ovako sve izgleda nekako bledunjavo
- scenarij je trebao biti bolje napisan tj. trebao je imati bolje dijaloge što je odlika zombi filmova
- karakterizacija likova slaba (donekle jedino lik Alice izgleda kako tako solidno)
- slabo iskorišten ljudski negativac Spence Parks, te nekako prelako sređen The Licker
- previše 'BU' scena što je nepotrebno i pomalo davi samu atmosferu



Završna riječ:
- Problem ovog filma je taj što ima odličan početak i kraj, no sredina mu pomalo šteka (od trenutka kad ekipa uđe u kompleks) poput gramofonske ploče koje svira vašu omiljenu pjesmu, no na nekim mjestima igla gramofona preskače. Anderson jeste talentiran redatelj sa smislom za film, no to samo kada je dobro koncentriran i usredotočen kao što je to bilo kod njegovog najboljeg filma "Event Horizon" (1997), čiji bi ugođaj i jezovitost dobro došli u ovom filmu.
RE nema ono što je igru učinilo popularnim a to je atmosfera i jeza, nego ima sasvim drugačiju notu koja se ogleda u akciji koja nije loša, no svakako ne pristaje ovakvoj vrsti filma. Nema tu mračnih sekvenci nego je sve više manje osvijetljeno, a najgore je od svega toga što su sami zombiji igrali sekundarnu ulogu u filmu više kao neko topovsko meso nego kao ravnopravni igrači, jer je Paul više bio orijentiran na akcijske sekvence i CGI efekte nego na šminku i ugođaj.
No, čak i neke akcijske scene su slabo odrađene u smislu da su nekako mlake kao recimo kad se ekipa prvi put susreće sa zombijima pa kad počnu pucati na njih ili kad se Alice i Matt obračunaju sa The Lickerom. Kako sam već gore spomenuo scenarij je trebao imati mnogo više života, a što se tiče glumaca jedini pik imam na Michelle Rodriguez koja ima potencijal kvalitetne glumice no kad otvori usta...ajme majko...jel stvarno ju je iritirajuće slušati dok se preglumljuje, no mnogo bolje izgleda dok ništa ne govori (a bogme je i uvjerljivija).
Unatoč tim omanjim komplikacijama samog filma i to što je stvarno ispod svog potencijala (baš me zanima što bi Romero napravio od njega) mogu reći da i dan danas uživam u njemu kad me uhvati želja za gledanjem, no činjenica ostaje da nije u potpunosti zadavoljio niti ljubitelje video igre (fali atmosfera, jeza, mračniji ton) a niti ljubitelje zombi filmova (fali krvi, depresivni i mračniji ugođaj). Svakako ulazi u listu najboljih filmova o zombijima, no po meni je svakako bliži top 15 listi nego top 10 baš zbog te svoje mekoće (valjda je tome krivo i to što je Anderson želio snimiti PG-13 film, dok mu je studio iznenađujuće nudio opciju da može biti i R predikata) i činjenice da je nekako ispao rutinsko odrađen hororac.


Photobucket Posveta Romeru

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- originalni naslov filma je trebao biti - "Resident Evil: Ground Zero", no zbog 9 / 11, 2001 je naslov promjenjen
- lozinka odaja Crvene Kraljice je "12177", a lozinka vratiju "Menze B" je "04031965" što je datum rođenja redatelja Paula W. S. Andersona (04. ožujka, 1965)
- "The Dead Walk!" natips na jednim novinama što se vidi na kraju filma je posveta Romerovoj "Zori Živih Mrtvaca" (1978), gdje se na početku filma vidi isti naslov na jednim novinama
- film ima mnogo malih ali lijepih referenca na videoigre - "Biohazard" (1996), "Biohazard 2" (1998), "Biohazard Code: Veronica" (2000), "Gun Survivor: Biohazard" (2000)
- Alice nije spomenuta po imenu kroz cijeli film, a samo ime se pojavljuje tek na odjavnoj špici
- ime zombi nije spomenuto u filmu
- Milla Jovovich je sve svoje kaskaderske scene sama odradila osim one kad skače na cijev, jer joj njezin agent nije dopustio; čak je tijekom filma uspijela ozlijediti tri člana glumačke ekipe među kojima je bio i redatelj Anderson
- lik Colina Salmona kojeg se zna pod imenom One ima i pravo ime - James Shade
- Jaymes Butler koridnator kaskadera u filmu glumi zombi čuvara koji napada Alice
- Jason Isaacs (Lucius Malfoy iz serijala Harry Potter) ima malu cameo ulogu na kraju filma (osobni prijatelj od redatelja Andersona)
- Zamka sa laserima se pojavljuje u video igri Resident Evil 4, a The Licker iz filma na setu svi zvali Clint
- film je sniman na njemačkom setu filma "Enemy at the Gates" (2001), a svoj podzemni izgled film duguje Richardu Bridglandu čovjeku zaduženom za gradnju seta
- u scenariju Georgea A. Romera kojeg producenti nisu odabrali glavnu ulogu je imala Jill Valentine
- David Boreanaz je bio prvi izbor za Matta Addisona no on je tu ulogu morao odbiti zbog serije "Angel"
- producent Jeremy Bolt je obrijao glavu da bi mogao glumiti ćelavog zombija, dok mu sestra Anna glumi ženu zombija koja pod vodom otvara oči
- film ima mnogo aluzija na "Alice's Adventures in Wonderland" Lewisa Carrolla, gdje se najviše ističu baš Alice Mille Jovovich i kompjuter Crvena Kraljica



THE SCENA:
- Alice versus doberman zombiji (za ovu kick punch scenu vježbala 3 mjeseca da bi ju mogla izvesti sama)

Photobucket


- James Shade u Sobi sa Laserima (očigledna kopija scene iz "Cube", 1997)


- fenomenalni kraj filma od kojeg zastaje dah i koji je najbolji element koji se približio videoigri

Photobucket

03:18 • Komentari ( 3 ) • Print#

<< Arhiva >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.