utorak, 01.09.2009.

Alien (1979)

Osmi Putnik (1979)

Photobucket

Produkcija: Brandywine--Ronald Shusett Productions / Twentieth Century-Fox Productions
Redatelj: Ridley Scott
Scenarij: Dan O'Bannon
Kreator Xenomorfa: H.R. Giger
Specijalni efekti:Roger Dicken i Carlo Rambaldi
Muzika: Jerry Goldsmith


Uloge:
Tom Skerritt (Dallas)...................................Sigourney Weaver (Ripley)
Veronica Cartwright (Lambert)....................Harry Dean Stanton (Brett)
John Hurt (Kane)..........................................Ian Holm (Ash)
Yaphet Kotto (Parker)..................................Bolaji Badejo (Alien/Xenomorf)
Helen Horton (glas Majke)...........................Eddie Powell (Alien)



Film je izašao u kina 25. svibnja, 1979 godine
Trajanje: 117 min | 116 min (director's cut SAD izdanje)
Budžet: oko 11 milijuna $
Zarada: 185 milijuna $ (Svjetska zarada sa SAD-om; bez SAD zarade 104 mlijuna $)
Foršpan filma...; Director's cut foršpan..
Nagrade:
1979 godina - osvojio Srebrnu Školjku na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu za najbolju kameru i specijalne efekte, a bio nominiran za najbolju kameru Britanskog društva kamermana (Derek Vanlint)
1980 godina - osvojio nagradu Saturn (redatelj - R. Scott, sporedna glumica - V. Cartwright i najbolji znanstveno fantastični film), nagradu Oskar (za najbolje specijalne efekte - H.R. Giger, Carlo Rambaldi, Brian Johnson, Nick Allder,i Denys Ayling), BAFTA nagradu (za najbolju produkciju - Michael Seymour i najbolji zvuk - Derrick Leather, Jim Shields i Bill Rowe), nagradu Hugo (najbolja dramska prezentacija)
zaradio nominaciju za - nagradu Oskar (najbolja scenografija - Michael Seymour, Leslie Dilley, Roger Christian i Ian Whittaker), za nagradu Saturn (scenarij - D. O'Bannon, glumica - S. Weaver, specijalni efekti - Brian Johnson i Nick Allder, šminka - Pat Hay), nagradu BAFTA (kostim - John Mollo, montaža - Terry Rawlings, najbolja nova nada u gl. ulozi - S. Weaver, sporednog glumca - John Hurt), nagradu Anthony Asquith za filmsku nagradu (J. Goldsmith), za nagradu Zlatni Globus (najbolja muzička partitura - J. Goldsmith) i Grammy (J. Goldsmith)
2002 godina - ušao u Američki Filmski registrij
2003 godina - osvojio 2 DVDX nagradu, a zaradio i još 2 nominacije iste angrade
2004 godina - osvojio nagradu Sierra za najbolji DVD i zaradio nominaciju nagrade Zlatni Satelit (najbolji sveukupni DVD i najbolji dodaci na DVD-u)


Photobucket


SADRŽAJ:
"- Sedmeročlana posada trgovačkog svemirskog teretnjaka Nostromo, natovarenog s dvadeset milijuna tona mineralnih ruda, putuje natrag na Zemlju. Članovi posade na čelu s kapetanom Dallasom (T. Skerritt) bude se iz sna uvjereni da će im Tvrtka u čijem je vlasništvu brod, isplatiti poveće sume zbog dobro obavljenog posla. Osim Dallasa, u letjelici su još i časnica Ripley (S. Weaver), njezina kolegica Lambert (V. Cartwright), zatim Parker (Y. Koto), Brett (H. D. Stanton), Kane (J. Hurt), te jedini android u ljudskoj ekipi Ash (I. Holm). I premda se činilo da je njihov povratak kući rutinska stvar, iznenadni poziv u pomoć s obližnjeg planetoida imena LV-426 natjera kapetana Dallasa da postupi prema pravilima i odmah izvidi o čemu je riječ. Sletjevši na planet, posada na površini ne naiđe ni kakav oblik života, ali otkrije napušteni svemirski brod u kojem se Kaneu nešto zalijepi za lice. Unatoč protivljenju časnice Ripley, ostali članovi odluče vratiti Kanea na Nostromo..."


Photobucket


RECENZIJA:
- Teško je bilo što reći o ovom remek djelu (hej izašao je u godini kad sam se rodio thumbup) a da ne zvuči kao već rečeno mnogo puta, no pokušat ću biti što svježiji i što kraći, jer sama detaljnija recenzija bi imala mnogo ispisanih rečenica što ipak ne bi bilo primjereno za tekstualni kontekst ovog bloga (čitaj: bilo bi preopširno).

"Alien" je ako ne najznačajniji (po mome sudu jeste) onda sigurno jedan od tri najznačajnija znanstevno fantastična filma koji su se ikada pojavili u filmskoj povijesti.
Ne samo da je bio zaslužan za novi procvat i mega popularizaciju žanra znanstvene fantastike (koja je uvijek bila prisutna u filmskoj industriji, za razliku od recimo ugaslih žanrova povijesnih i vestern filmova) uz naravno začetnika tog buma "Ratova Zvijezda" (1977), nego je postao inspiracija/krivac za konačni 'procvat' filmova B i C produkcije koji su bezočno krali samu bazičnu premisu Ridleyevog filma tj. par astronauta kojima (većinom) u svemiru na njihovom svemirskom brodu glave želi doći neprijateljski nastrojen vanzemaljac (filmovi poput - "Inseminoid/Horror Planet" (1981), "Creature" (1985), "Alien 2 sulla Terra" (1980), "Xtro" (1982), "Contamination" (1980) i slični jedva dobri ili ultra ultra loši filmovi i filmići).
Činjenica je da su mnogi željeli oponašati ovaj film, no rijetki su (ima li ih uopće??) uspijeli barem malo dočarati ambijent i stravu ovog filma (tek osam godina kasnije ZF dobija nešto novo u vidu "Predatora" (1987), još jednog Foxovog djeteta).

Sam "Osmi Putnik" nastao je prvenstveno iz glave i ideje Dana O'Bannona (danas većini poznatijeg kao redatelja odličnog zombi filma "Return of the Living Dead" iz 85'), koji je kao veliki obožavatelj Sci Fi filmova iz zlatnog doba tog žanra tj. 50-tih godina prošlog stoljeća pokupio najbolje detalje tih filmova (većinom ultra jeftinih i danas pa i tada vrlo smiješnih filmova koji imaju više komičnih nego horor elemenata) i pretočio ih u jedan scenarij zahvaljujući kojem je i snimljen ovaj predivan film.
No, kako biva O'Bannonov scenarij nije bio do kraja osmišljen jer za dosta važnijih detalja zaslužni su i Ronald Shusett, te producenti Walter Hill i David Giler.
Pitanje stoji kako bi film uopće izgledao da O' Bannon nije prihvatio te ideje i da nisu svi složno uredili završni scenarij, jer je O' Bannon imao glavnu bazu priče - grupa astronauta sami u svemiru koji imaju problem sa smrtonosnim vanzemaljcem (ako se sjećate taj detalj je nakratko viđen i u kultnoj Carpenterovoj "Tamnoj Zvijezdi" iz 74', kad je opakog vanzemaljca glumila obična obojana lopta za plažu), dok je Shusett osmislio ideju o polaganju jaja (doslovno je rekao da vanzemaljac siluje i oplodi astronaute), a tim Hill - Gieler su izmjenili O'Bannovoa smiješna imena astronauta sa danas prihvatljivim i ubacili robota Asha. Kasnije je došla ništa manje genijalna ideja da Ripley bude žena umjesto muškarac (po nekima rođenje pojma heroine).

Photobucket

Ostalo je povijest na redateljsku stolicu je doveden R. Scott, koji je iza sebe imao tek jedan (fenomenalan) film "The Duellists" (1977), a oko njega se okupila odlična filmska ekipa od koje bih izdvojio najviše H.R. Gigera, tvorca vanzemaljca, ali ujedno i tvorca većine bizranog okoliša koji se pojavljuje na planetoidu LV-426 (jaja, facehugger, oblik vanzemaljskog broda i njegov interijer, space jockey), te odličnu glumačku ekipu karakternih glumaca koji su tada bili još nepoznati (S. Weaver je ovo bio prvi film).
Unatoč pritisku studija Fox na redatelja R. Scotta film je snimljen po konceptu kako je prvenstveno zamišljen, te kako vidimo film krasi ne samo odlična kamera (svaki dio filma), montaža (napad facehuggera, chestbuster scena, pojava aliena), nego i odličan ugođaj i klaustrofobična atmosfera, te čisti SF ugođaj ala "2001: Odiseja u Svemiru" ili "Rat Zvijezda" (prevladavanje bijele boje u unutrašnjosti gornjih paluba Nostroma i kompjuterske tehnologije u kojoj prevladavaju razne led diode i monitori, i izgled svemirskih brodova u svemiru) pomiješan sa Sci-Fi gotičkim elementima (zamračeni djelovi Nostroma, skladište sa kondezacijom, donje palube...).

Klasik za sva vremena (dobro je netko rekao da su ovo Ralje u svemiru, jer ima istu važnost, ali i čudovište se ne vidi kroz cijeli film nego tek na kraju baš kao u Spilberogovu filmu), a tko zna što bi od svega toga bilo da je film bio u produkciji legende niskobuđetnih filmova Rogera Cormana (ovo ne znači da su njegovi filmovi loši ili nešto slično, no vjerujem za sve nas bi to bio veliki gubitak) i to sa imenom "Star Beast" i to bez Asha i Ripley kao heroinom...

*p.s. - ovo je samo skraćena verzija napisanog teksta o prvom Alienu, no želio sam biti što kraći...(dužu verziju ostavljam za knjigu o horor filmu...koja već sada ima oko 960 str. teksta, a imam dojam da još nisam niti započeo sa onim što imam na pameti)

Photobucket


Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- redatelj filma je trebao biti Walter Hill (ali i Robert Aldrich, Peter Yates, Jack Clayton), no on je stolicu prepustio Ridleyu, ali je ostao kao jedan od producenata filma
- Veronica Cartwright je trebala glumiti Ripley, no producenti su dali prednost Weaverici; a Bill Paterson je odbio jednu od uloga
- Ripley je prvenstevno trebao biti muški lik (a ovo je ujedno i treći film u kojem S. Weaver glumi lik koji je prvenstveno trebao biti muškarac)
- većina dijaloga u filmu je improvizacija, a koncept vanzemaljca umjetnika H.R. Gigera je mijenjan nekoliko puta zbog prenaglašenih seksualnih konotacija
- prednji dio lubanje Aliena je napravljen od prave ljudske lubanje
- R. Scott je zamišljao mnogo mračniji kraj gdje bi Alien odgrizao Ripley glavu i sjeo za konzolu, te bi njenim glasom poslao poruku na Zemlju (no producentskoj kompaniji Fox se nije svidjela takva pre mračna ideja); sam je dionice gdje se kamera drži rukom obavio
- napravljena su tri odijela Aliena - za kaskadera i za glumca Bolaji Badeja, te jedan je služio kao model
- film se referira na dvije knjige pisca Josepha Conrada i to se vidi po nazivima svemirskih brodova Nostromo i Narcissus
- dio scenografije u filmu je korišten i u "Blade Runner" (1982), a većina interijera unutrašnjosti Nostroma je preuzeto sa groblja aviona
- snimljene su dodatne scene koje nisu prikazane u filmu, a koje se mogu naći u Alien Quadrilogyiji - Ripley pronalazi Dallasa i Bretta začahurene, alternativna smrt Breta i priča Ripley i Lambertice o tome jel Ash ima penis
- mnogo ne engleskih prijevoda naslov filma prevodi kao 8 Putnika
- 130 vanzemaljskih jaja je napravljeno za scenu u podnožju vanzemaljskog broda na planeti LV-426
- O'Bannon je insipraciju o nesenju jaja facehuggera izvukao iz prirode kad je gledao kako jedna vrst ose (iz porodice Pompilidae) polaže jaja u pauka tarantulu; za facehuggerov unutrašnji dio su poslužile kamenice
- chestburster scena (snimljena sa 4 kamere) je proglašena za drugu najstrašniju svih vremena u emisiji Bravo's "The 100 Scariest Movie Moments" (2004), Entertainment Weekly ju proglašava za najstrašniju
- Američki FIlmski Institut ga je stavio na 7 mjesto najboljih SF filmova
- Kay Lenz se javila na audiciju za ulogu Ripley, a jedan od originalnih izbora osim Weaver je bila i Meryl Streep
- kad facehugger napada jaje je okrenuto naopako tako da kamera uhvati napad; Alienova slina je K-Y žele
- na Ridlyev rad na ovom filmu su imali utjecaj filmovi "Star Wars" (1977) i "2001: A Space Odyssey" (1968) za svemirski i sam svemirski ugođaj, a "The Texas Chain Saw Massacre" (1974) istinsku jezu
- originalno trajanje filma je trebalo biti 192 minute
- studio Fox nije želio producirati film jer je bio prekrvav, no projekt je želio progurati Roger Corman, no kad je W. Hill ušao u igru kao producent Fox je ipak pristao na sve uz uvijet da film ne bude prekrvav
- space jockey je bio visok 780cm, a u sceni kad ga prvi put ugledamo kraj njega nisu glumci nego Ridleyeva dva sina Josh i Lucas (tako je veliki set izgledao još veći nego jeste)
- u scenariju postoji scena seksa Dallasa i Ripley, no nikad nije snimljena
- konceptualni umjetnik Ron Cobb je osmislio Alienovu krv koja se sastoji od koncetrirane kiseline, dok je Ashova krv obojana voda
- Ash se ne pojavljuje u originalnom scenariju (to su dodali Walter Hill i David Giler), a orginalni naslov filma je trebao biti Zvijezdana Zvijer
- A.E. van Vogt je optužio producente Aliena za plagijat njegove priče "Discord in Scarlet" iz 1939 godine (koju je isto ubacio 1950-te u novelu "Voyage of the Space Beagle")...svi su se nagodili izvan sudnice


THE SCENA:
- ima ih stvarno dosta (space jockey, facehugger napada, šamarčina koju Ripley dobije od Lambert), ali No.1 je chestburster scena (također dok je snimana u dodacima ima jako smiješna scena kad V. Cartwright se oklizne i opruži po podu od krvi)

Photobucket

Photobucket

21:37 • Komentari ( 5 ) • Print#

<< Arhiva >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.