nedjelja, 17.01.2010.

Najboljih 20 filmova u 2009 godini...

The Best Films in 2009...


20) Underworld 3: Rise of the Lycans (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- Michael Sheen kao Lucian se vratio (definitivno naj ime serijala) i to u glavnoj ulozi (napokon), a od sva tri dijela ovaj mi nekako čini najboljim zbog priče koja mnogo toga objašnjava, ali i ugođaja.
Iskreno, film mi se i svidio i zbog onog elementa vukodlaci versus vampiri, ali bez vatrenog oružja nego samo dobro hladno oružje - sjekire, strele i mačevi. Iako film nije remek djelo zabavan je kao i prva dijela, a ne moram niti spominjati da je glumačka ekipa i dalje na svom jako dobrom nivou.



19) My Bloody Valentine 3-D (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- Odmah ću reći da ovaj i original imaju dosta zajedničkog, ali i različitog s tim da mi je oriđiđi i dalje mnogo bolji film. Svjedno ovaj slasher ipak smatram ipak uspijelim (ali i dalje ne i jednim od najboljih) rimejkova.
Najvažnije je to što film ima sve one segmente koje slasher treba imati i dao sam mu veliku prednost pred isto tako solidnim, ali i lošijim "Friday the 13th" (2009). Jedino žalim što ovaj film nisam gledao u kinu.



18) Alien Trespass (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- zabavan, retro i što je najvažnije velika posveta Sci-Fi filmovima iz zlatne ere 50-tih. Neki će reći da je film pomalo i trashi, ali svejedno mi je bio zabavan. Odlična glumačka ekipa i suludo zamišljen vanzemaljac koji sije teror po malom gradiću. Tko ga nije gledao preporučujem da to što prije učini...



17) Hulk Vs. (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- uz "Superman/Batman: Public Enemies" (2009) najbolji crtić ove godine, ali sam ipak malu prednost dao zelenom čudovištu. Priča nije nešto novo, no sam crtić nam daje dobru animaciju (misli se na crtež) i pregršt nemilosrdnih borbi (pogotovo kad Hulk obriše pod sa Thorom, bogom groma) od kojih je svaka marvelovski epska. Stavio sam ga na listu ne zbog toga što obožavam Hulka i Thora, te Wolverina nego zato jer je film stvarno dobro ispao, a i gledalo se na sporedne likove Marvel svemira...



16) Pandorum (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- ovo je dobar ZF film sa par omanjih mana, no sve u svemu dobro snimljen. Ugođaj je odličan, glumačka ekipa jako dobra i što je najvažnije negativci su također zanimljivi. A ako kažem da je ovo "The Descent" u svemiru mislim da bi svima koji su gledali dotični film trebalo biti dovoljno da znaju što mogu očekivati u ovom filmu.



15) Terminator Salvation (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- uspiješan film, ali i po meni najslabiji od sva četiri dijela i to ne zato što nema Arnija. Nekako mi je priča sva neuvijerljiva, no zato su tu i dalje efekti, terminatori odlični. Dobili smo neke nove i jako zanimljive likove (Sam Worthington) i zbog toga je ovaj film toliko na dobitku. Sve u svemu kad se zbroji i oduzme dobili smo jedan dosta dobar film, koji na žalost neće svima biti po guštu. Za mene je 15-ti naj film.



14) 9 (2009)

Photobucket

Zašto je na ovoj listi:
- koliko vidim prošao je nezapaženo, no svakako spada u najbolje SF filmove iz prošle godine unatoč tome što zadnjih 20-tak minuta filma nije po jačini adekvatan odličnom početku. Film ima intrigantnu i veoma zanimljivu priču.
Iako, nije baš za mlađe uzraste svakako film koji zavrijeđuje da bude gledan i od probirljive ZF publike. A također mislim da će se svidjeti i obožavateljima Matrix serijala...



13) The Last House on the Left (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- najbolji rimejk ove godine, pa iako je dosta ublažen gledajući original film svakako ima svojih jedva gledljivih odličnih trenutaka. Glumačka postava i sam tijek priče jako dobri. Također ovo je jedan od žešćih filmova o osveti.




12) Star Trek (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- nisam neki hard core fan Zvjezdanih Staza tako da znam ko je kada prdnuo u serijalu, no jednostavno obožavam cijeli ST svemir i njihove likove, te su mi mnogo draži od recimo Star Warsa, pa iako sam težim prema akciji i žešćoj pustolovini. Odličan film sa odličnom glumačkom postavom, te jako dobrom pričom. Po meni možda i najbolji od svih filmova koji su snimljeni. K vragu čak su mi i čudovišta u filmu jebeno dobro dizajnirana. Jedva čekam nastavak.



11) Paranormal Activity (2007)

Photobucket

Zašto je na listi:
- iako nije tako zanimljivi kao gornji filmovi ovaj film svakako ima solidnu priču, no zanimljivu atmosferu ala Vještica iz Blaira te daje čovjeka na razmišljanje. I inače ljude uvijek jako privlače filmovi o duhovima, ali gledajući sve one koji su se pojavili prošle godine ovaj je definitivno najbolji. Jedini minus filma ide tome što je u nekim djelovima usporen i što kraj filma čak tri različita kraja što nikad baš nisam volio kod filmova.



10) Mutants (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- jedan od filmova iznenađenja prošle godine je i ovaj francuski hororac rađen na način ala "28Days/Weeks Later" i u toj nakani je više nego uspio, iako nije premašio Boyleov film ovaj uradak ipak ima svoje dobre strane i scene, a također i efekte. Glumci više nego dobri.



09) Moon (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- definitivno jedan od najboljih ZF filmova koje sam gledao u zadnjih par godina. A s tim da cijeli film vuče samo jedan glumac Sam Rockwell (postao moj omiljeni glumac baš zbog ovakvih glumačkih ostvarenja). Neću niti posebno naglašavati da ovakva vrst filma ima odličnu i zanimljivu priču.



08) Drag me to Hell (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- Sam Raimi se vratio ljudi i to kakvim filmom. Ovo je pravi retro hororac i prava poslastica za ljubitelje horor filmova nastalih u 80-tima. Što je najvažnije ne samo da gledatelj uživa u filmu, nego se film ne oslanja puno na CGI efekte nego na istinsku jezu i atmosferu. Također i glumačka postava ja jako dobra.



07) Zombieland (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- zato jer je ovo jedan odličan zombi film sa odličnom glumačkom postavom koju predvodi Woody Harrelson. FIlm ima svega odličnih scena, dijaloga i nikad ne postaje dosadan, a što je najvažnije humor u filmu nija isforsiran. Zombieland se diči i odličnom uvodnom špicom...



06) Quarantine (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- Iako, nije na mene imao djelovanje kao original "[REC]" (2007) ovo je zasigurno jedan od najbolje snimljenih rimejkova, ali po meni ipak prebrzo (samo kojih 6-7 mjeseci nakon što je original završio svoj pohod po kinima). Film nije toliko atmosferičan i jeziv, ali svejedno dobro mi je sjeo i dok sam ga gledao uživao sam u viđenom. Dodatni plus je taj što u filmu glumi i Rade Šerbedžija, a jedini minus samog filma je taj što je previše osvijetljen bez mnogo mračnih scena.



05) Pontypool (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- evo još jednog malog filma koji ima samo par glumaca, koji odrađuju lavovoski dio posla. Ovo je također jedan od filmova o zaraženima, no gledan iz malo drugačije perspektive (recimo na sličan način koji je to učinio Cloverfield za monster filmove). Priča je fenomenalna, a dijalozi zanimljivi.



04) District 9 (2009)

Photobucket

Zašto je na ovoj listi:
- još jedan kvalitetan znanstveno fantstični film sa nepoznatim glumcima, ali zato glumcima koji znaju i umiju kvalitetno glumiti. Najbolje kod ovog filma je priča, koja uvodi malo osviježenje u SF filmove. Što je nabolje film ima svega pomalo od akcije do odličnih karakterizacija likova. Šteta što i ovaj film nisam gledao u kinu...šmrc



03) Martyrs (2008)

Photobucket

Zašto je na listi:
- najtužniji film i najbolji Europski hororac prošle godine. Odlična priča, gluma i efekti. No, ipak film koji rastuži gledatelja skoro do suza. Ovo je još jedan od primjera da Franuzi rade odlične hororce. Martyrs je film koji zaslužuje da bude u kolekciji svakog pravog ljubitelja žanra.



02) Trick 'r Treat (2008)

Photobucket

Zašto je na listi:
- zato jer je najbolji horor film iz prošle godine. Također je i drugi najbolji film svih vremena na temu Noći Vještica.
Film se sastoji od par priča koja je svaka na svoj način posebna i odlično obrađena. Glumačka postava fenomenalna, isto tako i svi efekti. No, ipak najbolje kdo svega je to što film nudi sjajnu atmosferu i onaj gotički ugođaj. Kod mene će se ovaj film gledati još mnogo puta.



01) Watchmen (2009)

Photobucket

Zašto je na listi:
- bilo je i prije odličnih filmova rađenih prema nekom stripu, ali po meni je ovo najbolji film koji je do sada snimljen. Iako, iskreno imam dosta jako dragih filmova poput recimo Burtonova Batmana, Watchmeni su nešto posebno.
Čak su mi mnogo bolji od odličnog "Sin Citya" (2005).
Na žalost nisam još čitao sam strip, ali kao veliki strip fanatik mogu misliti ako je film ovako dobar kakav je tek njegov stripovni predložak. Film ima sve tip top napravljeno od odlične scenografije, kamere sigurne režije, odličnih dijaloga što odmah znači da je scenarij napisan bez greške, a glumačka postava je također odlično odradila svoj posao (Jackie Earle Haley kao Walter Kovacs / Rorschach je nenadjebiv).
Zack Snyder je napravio prekrasan posao (jedva čekam njegove sljedeće projekte - "Army of Dead" i "Heavy Metal") te se radujem za onaj trenutak kad se uspijem dočepati "Watchmen: The Ultimate Cut" (2009) DVD-a, jer ovaj film je istinsko blago nastalo prošle godine.

19:11 • Komentari ( 3 ) • Print#

<< Arhiva >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.